Розробка технології комплексної переробки сої з отриманням консервованих продуктів

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2005
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих продуктів. Робота присвячена вивченню сої з метою її переробки і використання в харчуванні населення та розробці технології її комплексної переробки з одержанням сухого соєвого молока і соєвих консервів. Основні задачі роботи: вивчення фізичних і хімічних властивостей соєвої сировини; вивчення факторів, що впливають на ефективність лущення сої; обґрунтування режимів вологотеплової обробки соєвих бобів; вивчення процесу екстракції при виробництві соєвого молока; розробка рецептур і режимів стерилізації соєвих консервів; вивчення хімічних і фізико-хімічних показників сухого соєвого молока і соєвих консервів; використання сухого соєвого молока і продуктів, одержуваних при його виробництві, у харчовій промисловості. В результаті вивчення зразків сої, був відібраний сорт Аркадія Одеська (вміст білка - 35 %). Визначено схему проведення вологотеплової обробки соєвих бобів для поступового зруйнування їх антиживильних і токсичних сполук. Визначено оптимальний режим процесу екстрагування в системі “соєве борошно-вода”. Визначені режими сушіння соєвого молока. Розроблено та апробовано режими стерилізації трьох видів консервів із сої. Експериментально досліджений процес сушіння окари у зваженому шарі. Визначено величини рівноважного вологовмісту сухого соєвого молока при різних температурах зберігання і відносній вологості повітря. Розроблено технології використання сухого соєвого молока і продуктів, які отримують при його виробництві, у харчовій промисловості.
Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.18.13 – технология консервированных продуктов. Работа посвящена изучению сои с целью ее переработки и использования в питании населения и разработке технологии ее комплексной переработки с получением сухого соевого молока и соевых консервов. Основными задачами работы явились: изучение физических и химических свойств соевого сырья; изучение факторов, влияющих на эффективность шелушения сои; обоснование режимов влаготепловой обработки соевых бобов; изучение процесса экстракции при производстве соевого молока; разработка режимов стерилизации соевых консервов; исследование процесса сушки окары; изучение химических и физико-химических показателей сухого соевого молока и соевых консервов; использование сухого соевого молока и продуктов, получаемых при его производстве, в пищевой промышленности. Проведено сравнение содержания питательных веществ в сухом соевом молоке и цельном коровьем молоке. Разработаны технологии использования сухого соевого молока и продуктов, получаемых при его производстве, в пищевой промышленности. Разработаны и апробированы режимы стерилизации трех видов консервов из сои. Экспериментально исследован процесс сушки окары во взвешенном слое. Определены величины равновесного влагосодержания сухого соевого молока при различных температурах хранения и относительной влажности воздуха. Проведено сравнение содержания питательных веществ в сухом соевом молоке и цельном коровьем молоке. Разработаны технологии использования сухого соевого молока и продуктов, получаемых при его производстве, в пищевой промышленности.
The dissertation for a candidate of engineering science degree on speciality 05.18.13 – the technology of tinned products. The thesis is devoted to study soy-beans with the aim of its(her) processing and use in a feed(meal) of the population and development of technology of its complex processing and using in people nutrition and elaboration of technology of complex processing of soy-beans with receiving of dry soy-milk and soy’s tinned products. The basic tasks of this thesis is the study of chemical and physical properties of soy’s raw material, the study of the factors, which influence on efficiency of soy’s cleaning; the substantiation of modes of water-heat processing of soy-beans; the study of extraction process in time of manufacturing of soy-milk; the elaboration of recipes and modes of sterilization soy’s tinned products, the study of chemical and physic-chemical parameters of dry soy-milk and soy’s tinned products; the use of dry soy-milk and products which was received in time of its manufacture in a food industry. The growth “Arcadia odesskaya” contents of protein - 35 %) was selected as a result of tests. Also was determined the plane of water-heat processing of soy-beans for gradual destruction its ant nutritious and toxical compounds, determined the optimal modes for extracting process in a system “soy-flour-water”, determined the modes of drying of soy-milk, elaborated and tested modes of three kinds modes of soy’s tinned products, determined sizes of soy milk at different temperatures of storage and humidity, elaborated technologies of using of dry soy-milk and products which received in time of manufacture in food industry. The process of drying of okara in the weighed layer was investigated in the experiment.
Опис
Селіванська, І. О. Розробка технології комплексної переробки сої з отриманням консервованих продуктів [Текст] : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.13 "Технологія консервованих продуктів" / Селіванська Ірина Олександрівна ; наук. кер. М. О. Грішин ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса : ОНАХТ, 2005. – 18 с.
Ключові слова
соя, борошно соєве, вологотеплова обробка, екстракція, соєво-молочний концентрат, окара, сушіння, сухе соєве молоко, соєві консерви, соя, мука соевая, влаготепловая обработка, экстракция, соево-молочный концентрат, окара, сушка, сухое соевое молоко, соевые консервы, soy-beans, soy-flour, water-heat processing, extraction, soy-milk concentrated products, okara, drying, dry soy-milk, soy’s tinned products
Бібліографічний опис