Удосконалення технології виробництва вітамінних кормових добавок

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2008
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Одес. нац. акад. харч. технологій
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18. 01 – зберігання і технологія переробки зерна, виготовлення зернових і хлібопекарських виробів та комбікормів. Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальної проблеми використання жиророзчинних вітамінів у комбікормовому виробництві. Запропоновано та науково обґрунтовано рецептуру та технологію виробництва вітамінних кормових добавок, які містять жиророзчинні вітаміни, переведені у легкозасвоювану форму, стабільні при зберіганні, технологічно придатні у комбікормовому виробництві із компонентів природного походження з високою біологічною цінністю, сумісне поєднання яких має сінергічний ефект і дозволяє отримувати функціональні кормові продукти. Запропоновано та науково обґрунтовано новий спосіб підвищення ступеня засвоєння жиророзчинних вітамінів – емульгування в умовах in vivo, яке забезпечується ліпідною основою що складається із 80 % фосфатидного концентрату та 20 % моногліцеридів. Запропоновано новий спосіб введення ліпідної основи та встановлено раціональні режими процесу змішування, які забезпечують однорідність готової продукції 98,0 … 98,5 %. Обґрунтовано вибір наповнювачів, які забезпечують відповідність фізичних властивостей вітамінних кормових добавок вимогам технологічного процесу виробництва комбікормової продукції. Розроблено спосіб стабілізації жиророзчинних вітамінів композицією природних біоантиокисників (фосфоліпіди, вітаміни: Е, С, Я-каротин, цитрат натрію), доцільність використання якої підтверджується функціонуванням у складі антиоксидантної системи організму та безпечністю отриманої тваринницької продукції.
Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.18. 01 – хранение и технология переработки зерна, изготовления зерновых и хлебопекарских изделий и комбикормов. Диссертационная работа посвящена решению актуальной проблемы использования жирорастворимых витаминов в комбикормовой промышленности. Предложено и научно обосновано рецептуру и технологию производства витаминных кормовых добавок, которые содержат жирорастворимые витамины, переведенные в легкоусваиваемую форму, стабильные при хранении, технологически пригодные в комбикормовом производстве из компонентов природного происхождения с высокой биологической ценностью, совместное сочетание которых имеет синергический эффект и позволяет получать функциональные кормовые продукты. Предложено и научно обосновано новый способ повышения степени усвоения жирорастворимых витаминов – эмульгирование в условиях in vivo, обеспечиваемое липидной основой, состоящей из 80 % фосфатидного концентрата и 20 % моноглицеридов. Обоснован выбор наполнителей, обеспечивающих соответствие физических свойств витаминных кормовых добавок требованиям технологического процесса производства комбикормовой продукции. Разработан способ стабилизации жирорастворимых витаминов композицией природных биоантиосислителей (фосфолипиды, витамины: Е, С, Я-каротин, цитрат натрия), целесообразность использования которой подтверждается функционированием в составе антиокислительной ситемы организма и безопасностью полученной животноводческой продукции.
The dissertation for competition of a scientific degree of the candidate of engineering science on a specialty 05.18. 01 - storage and technology of processing of a grain, manufacturing grain both bread board of items and mixed fodders. The dissertation is dedicated to the solution of an actual problem of usage of liposoluble vita-mins in of an mixed fodder industry. It is offered and is scientifically justified the mud formulation and "know-how" of the vitaminized fodder components, which one contain liposoluble vitamins, translated in digestion is easy form, stable at storage technologically suitable in mixed fodder effecting from components of a natural parentage with high biological value, the joint combination has which one a synergistic effect and allows to receive functional fodder products. It is offered and the new way of increase of a degree of a digestion of liposoluble vitamins - emulsification in stomach - intestinal сhannel animal, supplied by the lipide basis consisting of 80 % phosphatides of a concentrate and 20 % of monoglycerides is scientifically justified. The new way of input of a lipide fundamentals is offered and the rational process conditionss of mixing ensuring homogeneity of finished products 98,0…of 98,5 % are established. The selection of filling materials ensuring conformity of physical characteristics of the vitaminized fodder components to the requirements of a master schedule of effecting mixed fodders of production is justified. The way of stabilization of liposoluble vitamins by composition natural oxidant of a biological parentage (phosphotides, vitamins is designed: Е, With, I - Carotinum, Sodium citrate), the expediency of usage by which one confirms by operation in a structure antioxidative systems of an organism and safety of obtained cattle-breeding production.
Опис
Лапінська, А. П. Удосконалення технології виробництва вітамінних кормових добавок : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.01 "Зберігання і технологія переробки зерна, виготовлення зернових і хлібопекарських виробів та комбікормів" / Лапінська Алла Петрівна ; наук. кер. А. П. Левицький ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса : ОНАХТ, 2008. – 17 с.
Ключові слова
жиророзчинні вітаміни, ступінь засвоєння, комбікорм, емульгатор, фосфоліпіди, моногліцериди, наповнювач, антиокисник, окиснення, однорідність, змішування, жирорастворимые витамины, степень усвоения, комбикорм, эмульгатор, фосфолипиды, моноглицериды, наполнитель, антиокислитель, окисление, однородность, смешивание, liposoluble vitamins, degree of a digestion, mixed fodder, emulsifier, phosphotides, monoglycerides, filling material, antioxidant, oxidation, homogeneity, mixing
Бібліографічний опис