Розробка технології синбіотичних біологічно активних добавок

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2018
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертаційна робота присвячена науковому обгрунтуванню і розробці технологій отримання синбіотичних біологічно активних добавок як на основі клітинної, так і на основі безклітинної форми пробіотика. Розроблено поживне соєво-лактозне середовище культивування, де у якості стимулятору росту рослинного походження використовували соєву сироватку у кількості 3 % від загального об’єму середовища культивування. Було вивчено динаміку росту бактерій родів Вifidobacterium та Propionibacterium на розробленому соєво-лактозному середовищі. Визначено, що накопичення максимальної кількості біомаси консорциуму біфідо- та пропіоновокислих бактерій можливе за рацiнальних режимів сумісного культивуванняє на соєво-лактозному середовищі протягом 24 годин за температури 34 ºС. Проведені дослідження «in vitro» виживання біфідо- та пропіоновокислих бактерій як в монокультурі, так і у складі симбіотичного консорціуму в умовах, що імітують шлунково-кишковий тракт. На основі отриманих даних було розроблено біотехнологію безвідходного виробництва синбіотичних біологічно активних добавок як на основі клітинної, так і на основі безклітинних форм пробіотиків.
Опис
Крупицька, Л. О. Розробка технології синбіотичних біологічно активних добавок : дис. … канд. техн. наук : спец. 03.00.20 «Біотехнологія» : захист 09.11.2018 / Крупницька Лариса Олександрівна ; наук. кер. Л. В. Капрельянц ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса, 2018. – 257 с.
Ключові слова
біфідобактерії, пропіоновокислі бактерій, супернатант, 1,4- гідроксі-2-нафтоїнова кислота, метабіотиотик, синбіотик, bifidobacteria, propionic acid bacteria, supernatant, 1,4-hydroxy-2- naphthoynova acid, metabiotic, synbiotiс
Бібліографічний опис