Управління ризиками операційної діяльності хлібопекарських підприємств

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2019-03-27
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.04 - Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Дисертацію присвячено розробці та впровадженню механізму оцінки та управління ризиками операційної діяльності хлібопекарських підприємств. В роботі визначене місце ризиків операційної діяльності в загальній класифікації ризиків, виділені короткострокові та довгострокові ризики, окреслені основні задачі ризик менеджменту операційної діяльності. В роботі для оцінки довгострокових ризиків використана методика, яка базується на аналізі конкурентного середовища галузі, передбачає визначення інтегрального показника на основі агрегування значень чотирьох чинників - симптомів, а саме прибутку від операційної діяльності, рентабельності продажів, середнього абсолютного приросту прибутку та кількості років, в яких був отриманий прибуток протягом періоду дослідження. Розроблена в роботі модель оцінки ризиків поточної операційної діяльності передбачає використання матриці ризиків операційної діяльності. Результати кількісної оцінки ризиків поточної операційної діяльності ПрАТ «Дрогобицький хлібозавод», формалізовані у вигляді даної матриці, дали можливість оцінити профіль ризику підприємства в розрізі етапів операційного циклу та прибуткоутворюючих показників, а також запропонувати заходи, спрямовані на мінімізацію даних ризиків. В роботі запропонований механізм покращення інституційного забезпечення галузі, а саме пропонується створення Державного інвестиційно-консультаційного центру, задачами якого є: страхування від дії зовнішніх ризиків макро- та мезорівня, здійснення лізингових операцій та пільгового кредитуванню оновлення технічної бази виробників, управління тимчасово вільними коштами та консультування з актуальних питань ведення бізнесу.
Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 - Экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). Диссертация посвящена разработке и внедрению механизма оценки и управления рисками операционной деятельности хлебопекарных предприятий. В работе определено место рисков операционной деятельности в общей классификации рисков, выделенные краткосрочные и долгосрочные риски, очерчены основные задачи риск-менеджмента операционной деятельности. В работе для оценки долгосрочных рисков использована методика, основанная на анализе конкурентной среды отрасли, предусматривающая определение интегрального показателя на основе агрегирования значений четырех факторов-симптомов, а именно прибыли от операционной деятельности, рентабельности продаж, среднего абсолютного прироста прибыли и количества лет, в которых была получена прибыль в течение периода исследования. Разработанная в работе модель оценки рисков текущей операционной деятельности предусматривает использование матрицы рисков операционной деятельности. Результаты количественной оценки рисков текущей операционной деятельности ЧО «Дрогобычский хлебозавод», формализованные в виде данной матрицы, позволили оценить профиль риска предприятия в разрезе этапов операционного цикла и прибылеобразующих показателей, а также предложить меры, направленные на минимизацию данных рисков. В работе предложен механизм улучшения институционального обеспечения отрасли, а именно предлагается создание Государственного инвестиционно-консультационного центра, задачами которого являются: страхование от воздействия внешних рисков макро- и мезоуровня, осуществление лизинговых операций и льготное кредитование обновления технической базы производителей, управление временно свободными средствами и консультирование по актуальным вопросам ведения бизнеса.
Thesis for a Candidate Degree in Economics from specialty 08.00.04 - Economics and Management of Enterprises (by Types of Economic Activity). The thesis is devoted to the development and implementation of a mechanism for evaluation and management of operational risks of bakery enterprises. The paper summarizes the approaches to the interpretation of the economic categories «risk», «risk assessment», «risk management», the defined place of operational risk in the general classification of risks, allocated short-term and long-term risks of different nature, require different methods of assessment and require appropriate managing them. According to the results of the research, the place of risk management of operational activities in the overall management and risk management of the company is determined, its main tasks are outlined. The main risks of the environment of bakery enterprises are investigated, systemic risks are identified, and the ability to adapt and the presence of mechanisms for counteracting these risks are identified, the main threats and obstacles of the development of the baking industry are identified. The proposed method for estimating long-term risks is based on the analysis of the competitive environment of the industry, provides for the definition of an integral indicator based on the aggregation of the values of the four factors-symptoms. The developed method allows to conduct the positioning of the enterprise in a competitive environment by the level of the indicator of long-term risk, based on the cluster and elements of factor analysis to determine the directions of minimization of long-term risk. The use of the long-term risk assessment model developed on the basis of official statistical data of 19 baking enterprises over 8 years allowed us to assess the level of riskiness of their activities and conduct rating of enterprises. Correlation analysis of symptom-factors allowed to distinguish two basic product strategies that can be used to minimize long-term risk, each of which has its advantages and disadvantages. Using the correlation matrix of the results (operating profit, operating profitability) and factor (22 indicators that characterize various aspects of the efficiency of the enterprise's activity), the main factors for reducing the level of long-term risk were identified. In this paper, a model for assessing the risks of current operating activities, which involves the use of the matrix of operational risks. The results of the quantitative risk assessment, formalized in the form of this matrix, make it possible to assess the risk profile of the enterprise in terms of the stages of the operating cycle and profit-making indicators, which in turn allows us to identify the main risk areas and develop appropriate mechanisms for minimizing the risks of current operating activities. Approbation of the model was performed on the basis of data of PJSC «Drohobych Bakery». The results of identification and qualitative risk assessment, grouped by operational phase, have a high level of certainty, which is extremely important for quantification of risks. The basic quantitative risk characteristics (probability (frequency) and the size of possible consequences) were determined using the fuzzy logic and simulator model, based on which indicators were calculated (average and maximum expected value of material outcomes of risk implementation (EV), variance, standard deviation, coefficient of variation, VAR, cVAR, risk factor, etc.), which comprehensively characterize the degree and degree of risk. Based on empirical data, a risk profile is constructed in the form of distribution functions and distribution density EV. The analysis of the risk factor values calculated for different absolute values, as well as the use of the risk matrix derived on the basis of EV and cVAR values, allowed us to estimate the level of the regular and irregular risk of the enterprise and to develop appropriate measures. The work proposes a mechanism for improving the institutional support of the industry, namely, to neutralize the risks that threaten the functioning of the industry, that is, they have a high, critical and catastrophic level for most baking enterprises, it is envisaged to create a State investment and consulting center, the tasks of which are: insurance against the action external risks of macro- and mezzanine, leasing operations and preferential lending, upgrading the technical base of producers, managing temporarily forests their money and advice on topical business issues. To finance these tasks, a mechanism for attracting funds by reducing the VAT rate on certain products of the industry is foreseen. The proposed mechanism corresponds to the trends in modern state management regarding the decentralization of finance: the redistribution of financial resources will take place in the context of structural elements of the national economy (in this case, the baking industry), and not the territorial division of the country.
Опис
Шалений, В. А. Управління ризиками операційної діяльності хлібопекарських підприємств : автореф. дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.04 "Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)" / Шалений Володимир Анатолійович ; наук. кер. Н. Й. Басюркіна ; Одес. нац. акад. харч. технологій, [Причорномор. наук.-дослід. ін-т економіки та інновацій]. - Одеса : ОНАХТ, 2019. - 24 с.
Ключові слова
ризики, оцінка ризиків, управління ризиками, операційна діяльність, системні ризики, хлібопекарські підприємства, методи оцінки ризиків, показники оцінки ризиків, профіль ризику, матриця ризиків, інституційне забезпечення, риски, оценка рисков, управление рисками, операционная деятельность, системные риски, хлебопекарные предприятия, методы оценки рисков, показатели оценки рисков, профиль риска, матрица рисков, институциональное обеспечение, risks, risk assessment, risk management, operational activity, systemic risks, bakery enterprises, risk assessment methods, risk assessment indicators, risk profile, risk matrix, institutional support
Бібліографічний опис