Інтенсифікація массопереносу при виробництві кріпких напоїв

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2000
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОДАХТ
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 - процеси та апарати харчових виробництв. В роботі сформульована і доведена наукова гіпотеза, суть якої в тому, що при комбінованому впливі в процесі екстрагування мікрохвильовим полем виникає додатковий потужний механізм переносу- бародифузія, що в десятки раз інтенсифікує масовіддачу. Наведено наукове обгрунтування нового механізму переносу. На основі експериментального моделювання визначені умови фазових рівноваг в системі “деревина- спирт”, залежності коефіцієнту массовіддачі для періодичних і безперервних режимів екстрагування від комплексу режимних і конструктивних параметрів. Розроблена інженерна методика розрахунку, запатентована конструкція екстрактора, проведені її випробування в умовах виробництва. Дегустації дослідних зразків спиртів показали перспективність розробки.
Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.18.12 - процессы и аппараты пищевых производств. В работе сформулирована и доказана научная гипотеза, суть которой в том, что при комбинированном воздействии в процессе экстрагирования микроволновым полем (МВП) возникает дополнительный мощный механизм переноса - бародиффузия, что в десятки раз интенсифицирует массоперенос. С помощью электродиффузионной модели представлено научное обоснование нового механизма переноса. Показана сложность аналитического решения задачи и методом анализа размерностей обоснована структура критериального уравнения для расчета массообмена в процессе экстрагирования в МВП. Для проточных экстракторов число Шервуда выражается в зависимости от чисел Рейнольдса, Прандтля и числа парообразования, которое устанавливает соотношение мощности МВП и той мощности, что необходима для перевода в пар потока экстрагента. Комплекс экспериментальных исследований включал определение условий фазовых равновесий в системе “древесина - спирт” и кинетических зависимостей массоотдачи (для периодических и непрерывных режимов экстрагирования) от режимных и конструктивных параметров.
Thesis for a candidates degree in the technical sciences by speciality 05.18.12 - processes and apparatuses of food productions. In the this work is formulated and the scientific hypothesis is proved, which essence that at combined action in the process extracting by a microwave field arises the additional powerful mechanism of transfer barodiffusion, that in tens time intensificated a masstransfer. The scientific substantiation of the new mechanism of transposition is represented. On the base of experimental modelling the conditions of phase equilibrium in a system "wood - spirit", are defined of coefficient of a mass transfer for periodic and continuous regimes extractions from a complex regime and constructive parameters are defined too. The engineering technique of account, is developed. Construction of an extractor is patent and it is the in conditions of production. Tastings of experimental exemplars of spirits have shown a perspectivity of development.
Опис
Терзієв, В. Г. Інтенсифікація масопереносу при виробництві кріпких напоїв [Текст] : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.12 "Процеси та апарати харчових виробництв" / Терзієв Володимир Георгієвич ; наук. кер. О. Г. Бурдо ; Одес. держ. акад. харч. технологій. – Одеса : ОДАХТ, 2000. – 18 с.
Ключові слова
екстрагування, інтенсивність массопереносу, мікрохвильове поле, кріпкі напої, экстрагирование, интенсивность массопереноса, микроволновое поле, крепкие напитки, extractions, intensity of a masstransfer, microwave field, strong drinks
Бібліографічний опис