Кінетика екстрагування олії із насіння амаранту в мікрохвильовому полі

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2012
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 - процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. Дисертаційна робота присвячена дослідженню кінетики процесу екстрагування олії із рослинної сировини під дією електромагнітного поля. Описано гідродинамічні та масообмінні характеристики процесу в умовах підводу імпульсного електромагнітного поля. Показано, що основним фактором інтенсифікації є виникнення потужного механізму перенесення - бародифузії, що з’являється в умовах підводу мікрохвильового поля за рахунок локального перегріву рідини в середині капілярів. На основі експериментального моделювання визначені умови фазових рівноваг в системі “тверде тіло - рідина”, залежності коефіцієнту масовіддачі. Отримані експериментальні результати було представлено в узагальнюючому виді в формі критеріального рівняння залежності числа Шервуда від чисел Шмідта, енергетичної дії і безрозмірного параметричного комплексу, який враховує значення гідромодуля. Розроблено методику розрахунку екстрактору для отримання олій із рослинної сировини. Експериментально досліджено і проаналізовано вплив режимних параметрів на кінетику процесу екстрагування. Встановлено методи та режими процесу екстрагування із використанням мікрохвильового інтенсифікатора. Запропоновано інженерну методику розрахунку екстрактора з електромагнітним інтенсифікатором. На основі експериментальних досліджень розроблено технологічну схему процесу екстрагування олії під впливом мікрохвильового поля.
Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.18.12 - процессы и оборудование пищевых, микробиологических и фармацевтических производств. Диссертация посвящена усовершенствованию оборудования для получения масел из растительного сырья с использованием микроволнового интенсификатора. Показано, что экстракторы с микроволновым интенсификатором являются перспек¬тивной техникой. За счет влияния микроволнового поля при екстрагировании можно получить больший процентный выход масла с более ценными компонентами, сократить длительность технологического процесса и интенсифицировать его, а также снизить затраты энергии по сравнению с традиционными технологиями. Процесс экстрагирования в условиях микроволнового поля характерен электродиффузионной моделью. Аналитические методы моделирования определили основные факторы, которые влияют на режимы поставленной задачи, на основании метода анализа размерностей была обоснована структура уравнения в обобщенных переменных для расчета массообменных характеристик при проведении непрерывного процесса экстрагирования из пористого твердого тела в условиях электромагнитного поля. Установлены кинетические характеристики зависимости изменения концентрации масла в непрерывных процессах экстрагирования от температуры, типа экстрагента, мощности микроволнового поля. На основании данных о влиянии расхода экстрагента на выход масла были получены показатели степени чисел подобия. Предложенное число парообразования удачно корректирует опытные данные в зависимости от мощности подводимого поля. На основании полученного уравнения в обобщенных переменных была разработана методика расчета экстрактора с микроволновым интенсификатором.
Dissertation for scientific degree of candidate of engineering sciences in specialty 05.18.12 processes and equipment of food, microbiological and pharma-ceutical productions. The present Thesis is dedicated to the research kinetics of the valuable component extraction process from raw material in electromagnetic field. The hydrodynamical and mass-transfer characteristics of the process are described under condition of pulse electromagnetic field influence. It was proved, that the major intensification factor is the occurrence of powerful transfer mechanism, namely barodiffusion which makes its occurencein under condition of pulse electromagnetic field supply due to local liquids overheat inside the capillaries. On the basis of experimental modelling there were defined the phase balance conditions of the " solid - liquid" system and mass transfer factor. Experimentally investigated and analyzed the influence of process parameters on the kinetics of the extraction process. The methods and modes of the process of extraction were installed with using electromagnetic intensifier. The obtained experimental results were presented in a summarizing kind in the form of criterion equation of dependence of the number of Shervud (Sh) from the number Smidta (Sc), energy action (Bu) and dimensionless parametric complex (G), which takes into account the value of the ratio. The engineering design procedure for the extractor with electromagnetic intensifier is proposed. Based on the experimental research the technological process flow diagrams of oil extracting in electromagnetic field.
Опис
Капетула, С. М. Кінетика екстрагування олії із насіння амаранту в мікрохвильовому полі : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.12 "Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв" / Капетула Світлана Михайлівна ; наук. кер. О. Г. Бурдо ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса : ОНАХТ, 2012. - 19 с.
Ключові слова
амарантова олія, екстрагування, інтенсивність масоперенесення, математична модель, мікрохвильовий інтенсифікатор, масло амаранта, экстрагирование, математическая модель, микроволновой интенсификатор, интенсивность массопереноса, extraction process, mass transfer intensity, mathematical model, microwave intensification, amaranth oil
Бібліографічний опис