Науково-періодичні видання ОНТУ (ONTU periodicals)
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Науково-періодичні видання ОНТУ (ONTU periodicals) за Дата публікації
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументQUALITY MACRONUTRIENT DIET СOMPARISON OF THE RECOMMENDED DAILY INTAKE DIABETES TYPE II PATIENTS AND HEALTHY PERSONS(2016) J. Kozonova, L. Telegenko
- ДокументTechnological characteristics of yeast-containing cakes production using waxy wheat flour(2016) K. Iorgachova, O. Makarova, K. KhvostenkoThis article shows the feasibility of using waxy wheat flour, the starch of which doesn`t contain amylose, in order to stabilize the quality of yeast-containing cakes. The influence of the waxy wheat flour mass fraction and the stage of its adding on the physical, chemical and organoleptic characteristics of the products are studied. According to the technological properties of a new type of wheat flour, two methods of its adding are proposed ‒ adding the maximum amount of waxy wheat flour at dough kneading stage or using the mixture of waxy and bakery wheat flours for kneading sourdough and dough. It is shown that the replacement of 60 % bakery wheat flour with waxy wheat flour in the recipe of yeast-containing cakes at the dough kneading stage contributes to the production of products with higher quality and organoleptic characteristics compared to both the control and cakes based on a mixture of different types of wheat flour. These samples are characterized by increased by 1.7 – 11.3 % specific volume, porosity – 2.6 – 5.5 % and the total deformation of the crumb – 6.5 – 41.4 %.
- ДокументСИСТЕМЫ АВТОМАТИЧЕСКОГО УПРАВЛЕНИЯ ДЛЯ ПОВЫШЕНИЯ ЭФФЕКТИВНОСТИ АБСОРБЦИОННЫХ ХОЛОДИЛЬНЫХ ПРИБОРОВ(2016) О. А. ТитловаОбоснована общая концепция построения САУ для повышения эффективности процесса производства искусственного холода в АХП, предполагающая переход от позиционных к непрерывным (квазинепрерывным) алгоритмам управления и реализацию новых функций управления, обеспечивающих во всех режимах работы АХП необходимую степень очистки пара аммиака от воды и минимизацию потерь тепла с поверхности дефлегматора. Приведены результаты экспериментальных исследований изменения статических и динамических свойств АХП при изменениях интенсивности теплоотвода от внешней поверхности дефлегматора в окружающую среду и величины подводимой к генераторному узлу тепловой мощности. Рассмотрены новые эффективные САУ процессом производства искусственного холода в АХП для повышения энергетической эффективности и улучшения условий хранения пищевых продуктов за счет поддержания стабильных температурных режимов в охлаждаемых камерах и сокращения времени переходных процессов.
- ДокументУПРАВЛІНСЬКА ПРАЦЯ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ЇЇ ОРГАНІЗАЦІЇ В АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ(2016) О. І. МельничукУзагальнено наукові підходи до визначення сутності категорій «управлінська праця» та «орга-нізація управлінської праці», в результаті чого сформульовано їх авторське визначення. Проаналізо-вано систему організації управлінської праці в державному підприємстві «ДГ «Таїровське», а саме:оцінено якісний склад управлінських працівників підприємства; досліджено комплекс документів, рег-ламентуючих діяльність управлінських працівників; здійснено оцінку економічної ефективності роботиуправлінського персоналу. Розроблено рекомендації щодо удосконалення організації управлінськоїпраці в господарстві за рахунок: удосконалення його організаційної структури управління; впрова-дження і використання паспорту робочого місця управлінського працівника; організації плануванняособистої роботи менеджерів господарства на наукових основах.
- ДокументАВТОМАТИЗАЦІЯ АНАЛІЗУ КАР’ЄРНОГО РОЗВИТКУ ТА ПІДТРИМКА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО АТЕСТАЦІЇ РОЗРОБНИКІВ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ(2016) К. О. ВодолазкінаРозглянуто проблему збору та аналізу даних для HR менеджерів в ІТ-компанії. Запропоновано розробити автоматизовану система аналізу даних персоналу і відстеження професійної майстерності співробітниківкомпанії. Система виконує збереження та аналіз особистих даних, підтримку прийняття рішень в управлінні персоналом. Для вирішення проблеми запропоновано використовувати метод домінування за Парето.Розроблений підхід дозволяє HR-менеджерам аналізувати професійні зростання всіх співробітників та прийняти краще управлінське рішення.
- ДокументSTUDY OF LACTIC ACID BACTERIA AS A BIO-PROTECTIVE CULTURE FOR MEAT(2016) L. Vinnikova,, A. Kishenya, I. Strashnova, A. Gusaremko
- ДокументТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ МЕТОДУ БЮДЖЕТУВАННЯ ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО(2016) О О. ЕвтушевскаяОсновною метою статті є розробка теоретичних та практичних рекомендацій, щодо вдоскона-лення застосування системи бюджетування як інструменту управління витратами на підприємстві.Представлено метод бюджетування як інструмент для формування бюджетів витрат на підготовкута освоєння виробництва продукції. Встановлено, що бюджет витрат на підготовку та освоєннявиробництва продукції формується як складова частина загального бюджету підприємства, проте ви-рішує специфічні завдання бюджетування. Складаючи бюджет витрат, потрібно чітко встановити йоговзаємозв'язок з іншими бюджетами підприємства.
- ДокументВИКОРИСТАННЯ НАДВИСОКОЧАСТОТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ ПРИ ВИДІЛЕННІ ПОЛІСАХАРИДІВ КЛІТИННИХ СТІНОК ДРІЖДЖІВ(2016) Н. К. Черно,, О. Г. Бурдо, К. І. Науменко
У роботі встановлено ефективність використання надвисокочастотного (НВЧ) випромінювання для
дезінтеграції дріжджів Saccharomyces cerevisiae, суспендованих в розчині натрій гідроксиду, з метою виділення полі-
сахаридів клітинних стінок. Надано характеристика отриманих препаратів при варіюванні умов обробки. Показано
можливість отримання цим методом препаратів дріжджових полісахаридів різного складу. Варіюванням концентрації
NаОН можливе виділення як монокомпонентного продукту – β-глюкану, так і двокомпонентного – комплексу β-
глюкану з мананом (зимозан). Метод простий у виконанні, його використання приводить до зниження витрат ресурсів
і енергії, підвищення екологічної складової, що в сукупності визначає перспективи його використання в технологіях
полісахаридів дріжджів. - ДокументІННОВАЦІЙНІ СКЛАДОВІ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ВИНОРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ(2016) О. Б. Ткаченко, І. М. Агеєва, В. М. БеркгаутУ статті розглянуто окремі аспекти стратегії розвитку виноробної галузі України, необхідність створення бюро з маркетингу винограду і вина України, вплив розвитку винного туризму на підвищен-ня культури споживання вина та на розвиток виноробної галузі, розглянуто виведення на ринок Укра-їни вин контрольованих найменувань за походженням (КНП)
- ДокументGRAPH MODELING OF THE GRAIN PROCESSING ENTERPRISE FOR SECONDARY EXPLOSION ESTIMATIONS(2016) A. S. PopovMathematical model for the possible development of the primary explosion at the grain processing enterprise is created. It is proved that only instability is possible for the combustion process. This model enables to estimate possibility of the secondary explosion at any object of the enterprise and forms the base for mathematical support of the decision support system for explosion-proof. Such decision support system can be included in the control system of the processing enterprise.
- ДокументТАГАТОЗА І МАЛЬТИТОЛ – ІННОВАЦІЙНА СИРОВИНА ПРИ ВИРОБНИЦТВІ ЖУВАЛЬНОЇ КАРАМЕЛІ(2016) А. М. Дорохович, О.С С. Божок, Л. С. Мазур
Проведено порівняння якості цукрів за наступними фізико-хімічними показниками: розчинність, глікемічний індекс, калорійність, температура плавлення, солодкість. Порівняння проводили за допомогою комплексного показника за методом, який враховує значення базового зразку (10 балів) і коефіцієнти вагомості кожного показника, які визначають за методом Делфі. Комплексний показник якості базового зразку – 1, тагатози – 0,81, що практично в 2 рази вище, ніж у інших цукрів, за виключенням фруктози. Шляхом використання математичного методу чотирьохфакторного експерименту встановлено оптимальне співвідношення тагатози : мальтитолу : желатину : гліцеролу – 70:30:8,0:2,0.
Розроблено рецептури карамелі зі зниженою калорійністю та зниженою глікемічністю. На ХVІ професійному дегустаційному конкурсі «Солодкий тріумф’2015» в рамках Міжнародної виставки «Sweets&Bakery. Ukraine», розроблена карамель отримала диплом «Тріумф інновації». - ДокументУДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СКЛАДОВОЇ В ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ РОЗРАХУНКАХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ УСТАНОВОК(2016) В. П. Кравченко, Є. В. КравченкоЗапропоновано при розрахунку екологічної складової приведених витрат ставку податку за викиди вуглецевого газу рахувати як суму ставки за Податковим кодексом України та ставки за Кіотським протоколом. Одною з переваг сонячної, вітрової та атомної енергетики є відсутність використання кисню. Запропоновано при співставленні енергоустановок враховувати плату за вживання кисню. Запропоновано методику визначення ставки цього податку. Розраховано приведені витрати для котла на природному газі та сонячної установки.
- ДокументУ статті досліджено теоретико-правові основи організації технічного обслуговування та ремон-ту техніки. Розглянуто еволюцію розвитку сфери агротехнічного сервісного обслуговування в Україні та визначено шляхи розвитку названої сфери.(2016) І. І. Савенко, Ю. Г. НеустроєвУ статті досліджено теоретико-правові основи організації технічного обслуговування та ремон-ту техніки. Розглянуто еволюцію розвитку сфери агротехнічного сервісного обслуговування в Україні та визначено шляхи розвитку названої сфери
- ДокументВЛИВ ГУДВІЛУ НА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ У ТУРИЗМІ(2016) О. Є. КилинчукУстаттірозглянутоосновніпоказники,якіформуютьпозитивнийгудвілтуристичногопідприєм-стватаїхвпливнаконкурентоспроможність.Обґрунтованопотенціалгудвілу,яксукупністьхарактер-нихповедінковихристуристичноїкомпанії,напрацьованихзачасїїперебуваннянатуристичномурин-ку.Запропонованоскладовірепутаційногопотенціалутуристичногопідприємства,яксукупністьфак-торівневловимогохарактеру,щовключаютьаспективідношеньміжтуристичнимпідприємствомта клієнтами.
- ДокументНАУЧНО-ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ СОЗДАНИЯ ЭЖЕКТОРНЫХ ТЕПЛООБМЕННИКОВ И ИХ ПРИМЕНЕНИЕ В РАЗЛИЧНЫХ СИСТЕМАХ(2016) В. Е. КогутВ статье автор акцентирует внимание на серии важных вопросов, связанных с экономической эффективностью энергетического сектора промышленности. Применение эжекторных теплообменников лежит в основе качественного использования контактного теплообмена. Приведена классификация применения эжекторных теплообменников в различных областях промышленности, которая напрямую связана с процессом работы систем.
- ДокументANTICIPATED COSTEFFECTIVE EFFECT FROM APPLICATION OF THE EJECTOR HEAT EXCHANGER FOR CONDENSATION OF LIGHT FRACTION HYDROCARBON ON THE PETROLEUM STORAGE DEPOT(2016) I. Butovskyi, V. Kogut, N. Zhikhareva, M. KhmelniukLoss control of oil products is the one of the relevant paths of saving of the fuel and energy resources play a crucial role in development of economics. Now a great many of different procedures of a choice of means of reduction of oil losses and petrol from evaporation are known. However the one part from them did not allow for value of these means and expenditures for them maintenance, another – did not allow for diversity of implementation of means of reduction of losses, third – uses outdated, now, the criterion. In the conditions of petroleum storage depots, as a rule, usage of ejector systems of trapping of light fraction are more preferential, than other hardware’s of reduction of losses. The positive effect from application of an ejector heat exchanger for preventing of losses of petroleum products are calculate.
- ДокументТеоретичне обґрунтування процесу переробки плодів кісточкових культур(2016) М.І. Кепін, В.Х. Кирилов
Питання стосується процесу переробки дрібноплідних плодів кісточкових культур (вишні, дрібноплідна алича, кизил, черешні) в свіжому стані на перфорованій поверхні в полі відцентрових сил в режимі безперервної дії з метою їх розділення на складові: напівфабрикат (м’якоть) та відходи (кісточки).
Розділення відбувається внаслідок поступового відокремлення м’якоті від кісточки способом різання робочою ділянкою кромки отвору. Інтенсивність відокремлення (кількість відокремленої м’якоті в одиницю часу) залежить від співвідношення діаметрів отворів та плодів в залежності від відцентрової сили, яка діє на плід під час його обертового руху завдяки лопатевому ротору.
Методом кінетостатики визначена реакція ріжучої кромки отвору, яка залежить від діаметрів отворів, плодів, їх маси, відцентрової сили та радіусу перфорованої оболонки.
- ДокументОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИРОБНИЦТВА І СПОЖИВАННЯ РИБИ ТА РИБНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ(2016) В. А. Самофатова, Ю. П. ПаньківУ статті розглянуто основні тенденції виробництва і споживання риби та рибної продукції в Україні. Під час проведення аналізу були визначені основні проблемні моменти функціонування ри-бопереробних підприємств України. Виявлено перспективи подальшого розвитку підприємств галузі та запропоновані заходи для досягнення необхідного результату
- ДокументВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ УМОВ ФОРМУВАННЯ ПОТОКУ ТЕПЛА В АКУСТИЧ-НОМУ ПОЛІ НА ПЕРЕРІЗІ КАПІЛЯРА(2016) О. Ю. Розіна, В. Б. РоганковЗ використанням спеціально розробленого програмного забезпечення проведено чисельне дослідження впливу параметрів ультразвукової кавітації на потік тепла, спрямованого через переріз капіляра, зануреного в рідину, якщо кавітація збуджена під каналом капіляра. Проведений аналіз впливу частоти ультразвукових коливань, рівноважної температури рідини, діаметру капіляра на потужність сформованого теплового потоку. Знайдені обмеження, які накладає частота ультразвукових коливань на діапазон максимальних радіусів кавітаційних порожнин та припустимий діаметр капілярів. Визначені оптимальні значення параметрів, при яких потужність теплового потоку є максимальною.
- ДокументQuality of the water received from air by means of conditioners(2016) O. Kovalenko, K. KormoshFor the recreational zone located in the Odessa region along the coast of the Black Sea it is expedient to use (as an additional source of water supply) the water received from air. It is shown that it is possible to receive water from air by means of conditioners which it is much placed on recreation facilities and sanatoria. As water from air may contain various dissolved substances, it is necessary to investigate its quality. It is important to know it for development of technology of water treatment. Results of research of quality of water of two types are presented. Samples are received under different service conditions of conditioners. In samples indicators of epidemic safety, and also sanitary and chemical indicators of safety and quality of the water received from air are defined.