Розробка технології підготовки і переробки голозерного вівса в круп`яні продукти

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2015
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.02 - технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб’яних культур. Дисертація присвячена підвищенню рівня продовольчого використання зерна вівса з розширенням асортименту та підвищенням якості готової продукції. На підставі проведених теоретичних і експериментальних досліджень науково обґрунтовано підвищення продовольчого використання вітчизняного зерна голозерного вівса, поліпшення біохімічних і споживчих властивостей вівсяної крупи та пластівців за рахунок застосування голозерного вівса сорту «Саломон» та розроблених режимів. Розроблено науково-обґрунтовану принципову технологічну схему переробки голозерного вівса в крупи та пластівці. Розроблено проекти технічних умов та технологічних інструкцій на виробництво рекомендованого асортименту круп та плющених продуктів при переробленні голозерного вівса.
Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.18.02 - технология зерновых, бобовых, крупяных продуктов и комбикормов, масличных и лубяных культур. Диссертация посвящена совершенствованию отечественной технологии переработки зерна овса в крупы и хлопья на основе применения новых голозерных сортов овса. Для этого исследованы технологические свойства и химический состав перспективного сорта голозерного овса «Саломон» урожая 2011-2014 года. Определены особенности технологических и биохимических свойств, по которым установлен высокий крупяной потенциал новой культуры. Разработана структурная схема переработки голозёрного овса в крупы и хлопья. Особенностью разработанной схемы является отсутствие сложных энергоемких этапов пропаривания, сушки, шелушения, сортировки продуктов шелушения, крупоотделения; при дальнейшем производстве хлопьев из крупы – этапа контроля круп на двух системах падди-машин и одной крупосортировочной системе. Научно обосновано, что для повышения выхода готовой продукции и улучшения ее биохимических и потребительских свойств, целесообразно в подготовительном отделении крупозавода использовать влаготепловой обработку зерна голозерного овса по структуре холодного кондиционирования.
The dissertation for competition for getting a scientific degree of technical sciences candidate for specialization 05.18.02 - the technology of grain, bean, cereal products and feeds, oilseed and fibre crops cultures. For national grain-processing industry an acute problem is the rational use of raw grain materials and with simultaneous reduction energy costs and improving yield and product quality. So, the dissertation is devoted to improvement technology of oats processing into groats and flakes based on using new naked varieties of oats. For this reason technological qualities and chemical structure of naked oats variety «Salomon» of the years 2011-2014 harvest have been explored. Morphological features, geometrical characteristics, grain size characterization fluctuations of volume weight (mass per hectolitre, thousand kernel weight and hoodness were defined. According to this quality factors the high groat potential of new culture, assortment and stages of processing were defined. Processes of water-heat treatment, peeling, flaking and their influence on yield and quality parameters of products were determined.
Опис
Кустов, І. О. Розробка технології підготовки і переробки голозерного вівса в круп`яні продукти: автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.02 "Технологія зернових, бобових, круп`яних продуктів і комбікормів, олійних і луб`яних культур" / Кустов Ігор Олександрович; наук. кер. С. М. Соц ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса, 2015. – 22 с.
Ключові слова
круп’яне виробництво, голозерний овес, крупи, пластівці, збільшення виходу, скорочення технологічного процесу, покращення якості продуктів, крупяное производство, голозерный овес, крупы, хлопья, увеличение выхода, сокращение технологического процесса, улучшение качества продуктов, groat production, naked oats, groats, flakes, increasing yield, reduction of the technological process, improving quality indicators of finished-products
Бібліографічний опис